Ha magaddal vinnéd az asztalodat

Dani, fel szeretném pattintani a one drive-ra a cuccaimat ctrl c-v vel,
de itt nem tudom átrakni explorer nézetbe a felületet

Ezt a kérdést nem sokkal karácsony előtt kaptam, és tulajdonképpen örültem is neki, mert egy viszonylag gyakran előforduló és így könnyen megválaszolható problémát sejtettem mögötte. Mégpedig azt, hogy a SharePoint dokumentumtárak Megnyitás intézővel (Open with Explorer) funkciója csak IE11 alatt működik, más böngészővel, ideértve az Edget is, nem. Ilyenkor nincs más megoldás, IE11-ben kell megnyitni az oldalt. 

Elküldtem a választ, de valahogy túl egyszerűnek tűnt a dolog, így biztos, ami biztos, gyorsan visszaolvastam a kapott üzenetet még egyszer. És valóban. A kérdés bizony nem SharePointra, hanem a OneDrive-ra vonatkozott. OneDrive-ban viszont egyáltalán nincs ilyen funkció, mindegy milyen böngészőt használnunk.

A kérdés tisztázása során aztán az is kiderült, hogy nem csak úgy egy mappáról van szó a sok közül, hanem konkrétan az Asztal (Desktop), vagyis az azon lévő összes fájl és mappa feltöltése lenne a feladat. 

Így aztán az egyszerű kérdésből egy nagyszerű téma lett: hogyan töltsük fel az Asztalunkat a OneDrive-ra. 

#1 Feltöltés a webes felületen

Ha nincs a gépünkre telepítve OneDrive kliens (és ezen nem is szeretnénk változtatni) vagy csak nem akarunk bíbelődni a beállításokkal, akkor a OneDrive webes felületét is használhatjuk erre a célra. A fájlok listája feletti gombsoron a Feltöltés gomb segítségével nemcsak fájlokat, hanem egész mappákat is fel tudunk tölteni, így akár kiválaszthatjuk a teljes Asztalt is: 

Fájlok és mappák feltöltése
Fájlokat és mappákat is fel tudunk tölteni

Ha ezt a megoldást választjuk, akkor a felöltés folyamatát a jobb felső sarokban követhetjük nyomon:

Feltöltés állapota
A feltöltés állapota

Nagy számú vagy nagyobb méretű fájlok feltöltése esetén különösen figyeljünk rá, hogy a böngésző ablakot addig ne zárjuk be, amíg a feltöltés sikeresen be nem fejeződik.

A Feltöltés gomb mellett a drag’n’drop funkció is működik, így több mappát kijelölve és a böngésző ablakra húzva egyszerre is feltölthetjük azokat. (A Feltöltés gombbal egyszerre csak egy mappát tudunk kiválasztani.)

A feltöltést követően a OneDrive-ban tárolt és a gépünkön lévő fájlok között nem lesz kapcsolat. Ha az egyik helyen módosítunk valamit, az nem fog módosulni a másik helyen. Ez tehát csupán csak egy egyszeri megoldás, olyan mintha egy pendrive-ra másolnánk, csak ezt az interneten keresztül bárhonnan elérhetjük.

#2 OneDrive mappába költözés

Ha egyébként be van állítva a OneDrive szinkronizáció a gépünkön és egy kicsit több időnk van, akkor ez egy remek alkalom arra, hogy letisztítsuk az Asztalt. Hozzunk létre egy almappát a OneDrive mappáján belül és mozgassuk oda az Asztalon szétszórt fájlokat. 

Ikonokkal teli versus üres asztal
Jó lenne, ha így maradna, de nem fog

Tulajdonképpen ez akár egy jó megoldás is lehetne, ha így maradna. De jó eséllyel nem fog. Hiába lehet pl. Outlookból az e-mail csatolmányokat közvetlenül OneDrive-ra menteni (Fájlok csatolása vagy képek beszúrása Outlook-üzenetekbe), 10-ből 9 alkalommal úgyis az Asztalra fogjuk, pusztán megszokásból. Esetleg később eltesszük a megfelelő szinkronizált mappába, de a valószínűbb az, hogy pár hét múlva újra tele lesz az Asztalunk és kezdhetjük az egészet elölről.

#3 OneDrive biztonsági mentés

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha csak úgy simán az Asztal is bekerülne a OneDrive-ba és használhatnánk pont úgy, ahogyan eddig. Nem kellene változtatnunk a szokásainkon és mégis egyszerre elérnénk a fájljainkat bárhonnan, nem is beszélve a többi extra szolgáltatásról mint pl. a verziókezelés.

Pontosan ez tudja a Biztonsági mentés funkció. Az Office.com-on található részletes leírás szerint ezzel a felhasználónk alapértelmezett Dokumentumok és Képek mappája mellett a teljes Asztalt is szinkronizálhatjuk a felhőbe, vagy akár egy másik számítógépre is. Ehhez a következőket kell tennünk:

1 Nyissuk meg a OneDrive beállításait

OneDrive beállítások megnyitása
OneDrive beállítások megnyitása

2 Válasszuk a Biztonsági mentés fület

Biztonsági mentés fül
Biztonsági mentés fül

3 A Biztonsági mentés kezelése gombra kattintva megjelenő ablakban jelöljük ki, hogy mely mappákat szeretnénk menteni a OneDrive-ba

"Biztonsági másolatot készíthet a mappáiról" ablak
Mappák kiválasztása

4 A Biztonsági mentés bekapcsolása gombra kattintva megkezdődik a mappák mentése

Fájlok mentésének folyamata
Fájlok mentése

És ezzel tulajdonképpen készen is vagyunk. Nagy mennyiségű fájl esetén eltarthat egy ideig, mire minden mentésre kerül. Ennek folyamatát bármikor ellenőrizhetjük a tálcán található OneDrive ikonra kattintva. Ha most megnyitjuk böngészőből a OneDrive webes felületét, akkor azt láthatjuk, hogy létrejött egy Asztal nevű mappa, és benne minden fájl:

OneDrive webes felület
OneDrive webes felülete az újonnan létrejött mappával

Ha most egy másik számítógépen is elvégezzük ezeket a lépéseket, akkor az ottani Asztalunkra is letöltődik minden fájl.

Mi történik, ha egy másik számítógépemen is bekapcsolom ezt a funkciót és ott is vannak fájlok az asztalon?

Mindkét Asztal tartalma megjelenik mindkét számítógépen.

Mi történik, ha később kikapcsolom ezt a mentés funkciót?

A fájlok ilyenkor törlésre kerülnek arról a gépről, amelyiken kikapcsoljuk. Természetesen a OneDrive webes felületén, vagy egy másik számítógépen továbbra is elérhetőek maradnak.

Fájlkezelőben hol találom meg a fájlokat? Akkor most valójában hol is vannak?

Fájlkezelővel a OneDrive elérési útvonalán (jellemzően C:\users\felhasználónév\OneDrive – ….) találhatóak meg a fájlok, az Asztal nevű mappában. Az Asztalon (Desktop) egy hivatkozás kerül elhelyezésre.

Szóljon hozzá!